BUSINESS • Apr 05, 2021

Personeel Aannemen: Ja Of Nee

Join our team mrs.highbrow blog

Goed nieuws! Je bent zelfstandig brow- of lash stylist en jouw salon loopt op rolletjes. Sterker nog, er is meer werk dan je met twee handen aankunt. Daarom denk je eraan om uit te breiden en personeel aan te nemen. Maar is dat verstandig en ga er daadwerkelijk op vooruit? We zetten de voor- en nadelen van het aannemen van personeel op een rijtje, zodat je de juiste afwegingen kunt maken. 

De voordelen van personeel aannemen

Personeel aannemen heeft best wat voordelen. Er is immers niets mooier dan met mensen werken die dezelfde passie delen en je bedrijf helpen verder te groeien. Je draait een hogere omzet en hebt minder werkdruk. Je kunt werken aan een grotere missie, er is back-up wanneer jij uitvalt en er is een hoop gezelligheid. Zo kan er na sluitingstijd worden geborreld op Thirsty Thursday en voel je je niet meer zo eenzaam tijdens de vrijmibo. Daarnaast is het goedkoper dan het inhuren van zelfstandige professionals. In Nederlands is een vuistregel om de werkelijke kosten van het personeel in je brow bar te berekenen is om 25% tot 35% bij het jaarsalaris op te tellen, afhankelijk van het type contract en een eventuele 13e maand. Dit percentage omvat vakantiegeld, werknemersverzekering en werkgeversheffing. 

De nadelen van personeel aannemen

Het aannemen van personeel neemt wel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Zo ben jij gewend je behandelingen op een bepaalde manier uit te voeren en dien je tijd en geld te investeren om jouw personeel intern (of extern) op te leiden. Maar zelfs dan moet je accepteren dat iedereen een eigen touch heeft en dit nooit exact hetzelfde zal zijn als jouw werk. Daarnaast ga je iets doen wat je wellicht nooit eerder hebt gedaan: managen. Voor sommige ondernemers is dat geen enkel probleem, voor andere een vak apart. Een ander nadeel kan zijn dat je een tijdje aan je personeel vastzit. En dat je risico loopt wanneer je personeel uitvalt door ziekte. Of dat nu om een klein griepje gaat waardoor je een aantal afspraken moet verzetten en dagomzet misloopt of om langdurige ziekte.

De Juiste Contracten

Ons advies? Laat de angst voor uitval door ziekte geen reden zijn om het niét te doen. Investeer liever tijd in het opzetten van de juiste contracten, waardoor jij in je recht staat wanneer dit voorkomt. En vraag je boekhouder om de salarisadministratie op zich te nemen. Dit geldt ook voor managen. Het is een skill, iets wat je moet leren. Maar als je openstaat om te leren, hoeft het geen nadeel te zijn. 

ZZP'ers

Naast het aannemen van medewerkers in loondienst, kun je denken aan het inzetten van zzp’ers of oproepkrachten om al jouw klanten van dienst te zijn. Dit kost je minder risico en administratieve rompslomp dan het aannemen van personeel. Zo is de samenwerking elk moment opzegbaar en hoef je niet uit te betalen bij ziekte. Het uurtarief is alleen wel duurder. Omdat een zzp’er net als jij zelf een pensioen moet opbouwen, belasting moet betalen én meer risico draagt.

Stoelverhuur

Nog een alternatief is om een stoel te verhuren in je salon. Net als bij het inhuren van zzp’ers, ben je bij stoelverhuur geen extra personeelskosten kwijt. Hoe het werkt? Jij stelt de voorwaarden op, want het is jouw zaak. Voor de huurder is het aantrekkelijk omdat deze browfessor niet verantwoordelijk is voor een eigen zaak en de huur van een pand, maar zich wel in een professionele omgeving bevindt. Dit is een ideale toevoeging wanneer je ruimte over hebt in je salon en tijd tekortkomt om al je klanten van dienst te zijn. Bovendien kan een stoelhuurder met werkervaring eigen klanten meenemen die - eenmaal in jouw salon – verdwaald raken in de prachtige producten die je verkoopt. Mooi meegenomen! Het tarief dat je voor stoelhuur kunt vragen verschilt per land en per stad. In Nederland is het buiten de stad gewoonlijk om een tarief van 30 tot 75 euro per dag te vragen. Terwijl je hier in de hoofdstad gerust een tarief van 100 tot 150 euro per dag vraagt vanwege de hoge huurprijs van je pand en de gewilde locatie. Check vooral wat de gemiddelde prijs is in jouw omgeving of bereken je kosten per m2. Naast een dagtarief kun je ook denken aan het vragen van een percentage van de omzet of een combinatie hiervan, zolang het voor beide partijen voordelig is.  

Goed nagedacht over wat bij je past en wat jou het meest oplevert? Mocht dat uitkomen op het aannemen van personeel, vergeet dan niet dat je je moet registreren als werkgever wanneer je voor het eerst iemand in dienst neemt. Good luck!