BUSINESS • Feb 07, 2022

Van Doel Naar Succes

Blog goals mrs.highbrow

Doelen geven je een duidelijk beeld van wat je wil bereiken in je carrière in een bepaalde periode. Dit houdt je scherp, maar het is wel belangrijk om realistisch te blijven. Hoe? Met onderstaande stappen begeleiden we je van doel naar succes. 

- Door Desi van Dijk

1. Met Maar Eén Doel

Mensen met een lange lijst doelen bereiken vaak minder dan mensen met slechts één doel. Dat doel geeft je een centraal punt om je op te focussen, als jouw stip op de horizon. Je kunt het zien als een trechter die je aandacht volledig op het te bereiken eindpunt richt. Vergroot je kansen op succes en richt je aandacht alleen op je belangrijkste doel totdat je deze verwezenlijkt hebt. Daarna ga je aan de slag met de volgende. En de volgende.

2. Stel Subdoelen

Naast dat ene doel stel jij subdoelen. In plaats van als doel te stellen dat jij de beste brow boss moet zijn in jouw omgeving, kun je beter eerst als doel stellen dat jij het creëren van Henna Brows feilloos onder de knie krijgt. Door subdoelen te stellen om het grote doel te bereiken wordt het makkelijker te overzien. En hoe concreter je het maakt, hoe makkelijker het wordt om dit daadwerkelijk te bereiken. Je zult ook merken dat het motiverend werkt om steeds kleine doelen af te vinken. Dit brengt je dichter bij het hetgeen wat je uiteindelijk wil. Misschien ken je wel de quote “A goal without a plan is just a wish”. Een beetje cliché, maar het klopt wel. Want als je je doel wilt behalen is het belangrijk om een plan te hebben. 

3. Schrijf Je Doelen Op

Aan alleen doelen formuleren heb je natuurlijk niets. Schrijf ze op, desnoods op een groot vel en hang het aan de muur. Zodra je de doelen gaat opschrijven programmeer je jezelf om te gaan werken aan deze doelen. Het geef je motivatie en focus. 

Goals

4. Wees Specifiek

Als je aan de slag gaat om jouw (sub)doelen op te stellen, helpt het om ze specifiek te maken. Een methode die hierbij kan helpen is de SMART-methode. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Aan de hand van deze methode kun je stapsgewijs jouw doel uitwerken. Dit geeft overzicht en laat zien of jouw doel haalbaar is. 

5. Stel Doelen Bij

Het kan altijd gebeuren dat je doel toch te hoog gegrepen is of juist niet uitdagend genoeg is. Zo blijkt het misschien toch niet haalbaar om er voor het eind van het jaar een extra zaak bij te hebben. Of misschien heb je jouw doel - het aantikken van 1000 Instagram volgers - wel binnen een maand voor elkaar. Je hoeft dan niet meteen je doel te schrappen, maar je kunt wel kijken hoe je je doel kan bijstellen. Het belangrijkste is dat je eerlijk bent naar jezelf toe. We noemen het niet voor niets ‘realistische doelen’. Hou het verloop dus bij en kijk af en toe terug. 

Celebrate success mrs.highbrow

6. Vier Je Successen

Vergeet niet om af en toe ook terug te kijken om wat je allemaal al hebt bereikt. Geniet van het nu, je behaalde doelen en je successen en vier deze ook. Zo blijf je gemotiveerd. 

7. Hulp Vragen Is Oké

Hulp vragen is voor veel mensen niet gemakkelijk. Maar zie dit als kracht, niet als falen. Er zullen altijd mensen bereid zijn om jou te helpen om jouw doel te bereiken. Wellicht vindt je vader het leuk om wat schilderijtjes op te hangen in jouw salon of mag je een nieuwe behandeling op een vriendin uitproberen?