How to • Mar 07, 2020

De Grote Schoonmaak

mrshighbrow-blogpost

De lente grijpen we maar wat graag aan voor de Grote Schoonmaak. Goede hygiëne was echter nog nooit zo actueel. Over brandschone tools, de beste poetsroutine van een beautyspecialist en maatregelen om Corona buiten de salondeur te houden.

Door Anouk Bruel

Bacteriën zien we niet, maar ze zijn overal om ons heen. En we dragen er zelf ook miljoenen met ons mee. In principe vormt dat geen probleem. Tenzij ze op plekken terechtkomen waar ze een infectie kunnen veroorzaken, zoals in een wond. Mocht je op zo’n moment een lage weerstand hebben, dan ben je een stuk kwetsbaarder om ziek te worden. Het voorkomen van bacteriën doe je door regelmatig je handen te wassen (het liefst zonder sieraden) met water en zeep of handalcohol. Bij zwaarder geschud kunnen bacteriële ziekten worden behandeld met antibiotica.

Coronavirus

Naast bacteriën hebben we te maken met virussen. Deze boosdoeners zijn kleiner dan bacteriën, maar veroorzaken eerder problemen. Zoals nu het Coronavirus, oftewel Covid-19, maar ook griep, verkoudheid of een koortslip. Het verschil met de bacterie is dat een virus zich niet kan voortplanten. De ziekteverwekkers kunnen zich in dit geval alleen verspreiden van persoon tot persoon. Daarom is het zo belangrijk om in je mouw te niezen, of direct na het hoesten of niezen je handen te wassen.

 

mrshighbrow-schoonmaak-coronavrij

 

Van Mondkapje Tot Handgel

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

- Was minstens 20 seconden je handen met (desinfecterende) zeep voor elke behandeling.

- Zorg voor papieren handdoekjes, voor jezelf én voor klanten

- Werk met een mondkapje en vervang deze na elke klant

- Zet desinfecteren handgel - als je deze nog ergens kunt scoren - in je wachtruimte, zodat je klanten deze kunnen gebruiken.

- Maak je salon vaker en grondiger schoon, en let hierbij vooral op deurklinken

Bewust met bleek

Met reinigingsmiddelen zoals allesreiniger of groene zeep kun je grondig schoonmaken. Maar met desinfecteermiddelen kun je pas onzichtbaar vuil als bacteriën, virussen en schimmels aanpakken. Bleekmiddel is zo’n schoonmaakproduct dat door velen van ons wordt gebruikt om te desinfecteren. Maar of het nu echt werkt? Het klopt inderdaad dat bleek soorten bacteriën en virussen kan doden, maar het bestrijdt ze lang niet allemaal. Het is eigenlijk, net als chloor, een middel dat ervoor zorgt dat een oppervlakte wordt ‘gebleekt’ waardoor het vuil tijdelijk niet zichtbaar is. En tot de bacteriën die wel daadwerkelijk worden gedood, behoren vaak ook goede bacteriën die ons lichaam juist nodig heeft. Volgens schoonmaakbedrijf Cleanwash zijn bleek en chloor voorbeelden van luchtverfrissers bij een rioollek. Het maskeert vuile luchtjes, maar lost het daadwerkelijke probleem niet op. Bovendien kun je volgens De Gezondheidsraad een allergie ontwikkelen bij een overmatig gebruik van bleek. En laat dat nou net niet de bedoeling zijn… En wist je bleekmiddel nooit met andere schoonmaakmiddelen mag mengen? Bij het mengen van bleekmiddel met allesreiniger bijvoorbeeld, komen er direct giftige gassen vrij die verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.

Bleek en chloor zijn als luchtverfrissers bij een rioollek. Het maskeert vuile luchtjes, maar lost het daadwerkelijke probleem niet op.
mrshighbrow-schoonmaal

Eerst Droog Schoonmaken

Volgens de algemene hygiënerichtlijnen is het belangrijk om eerst ‘droog’ schoon te maken. Wanneer jouw laatste behandeling erop zit en je de salon schoon achter wilt laten, is het dus goed om meubilair eerst af te stoffen en de vloer te stofzuigen. Vervolgens kun je ‘nat’ schoonmaken met een doek, stomen en/of dweilen. Maak altijd schoon van hoog naar laag en maak gebruik van een schoonmaakschema. Ben je als schoonheidsspecialiste in de weer met handdoeken en lakens? Was deze op minstens 60 °C. Het is superbelangrijk om eventuele bacteriën na een behandeling op een hoge temperatuur te verwijderen.

mrshighbrow-barbicide

Van Mini Tot Maxi Flacon

Je tools maak je uiteraard na elke behandeling schoon. Bij Mrs.Highbrow doen we dit met Barbicide, zodat we binnen een minuut brandschone instrumenten hebben. Naast de Barbicide spray voor oppervlakken is er de mini flacon en desinfectie dompelaar waar je je instrumenten zo in kunt stoppen. Handig om naast je neer te zetten op je werkplek en zo min mogelijk tijd te verliezen.

 

mrshighbrow-barbicide

Tip: Maak je Eigen Barbicide Spray

Zeker nu is het belangrijk om je salon goed virusvrij te houden. Met Barbicide Spray maak je handig de leuningen van je behandelstoel schoon. Maar ook de tafel in je wachtkamer en deurklink. Wist je dat je zo'n spray ook eenvoudig zelf kunt maken? Neem een lege fles ruitenreiniger, vul deze met 50 ml Barbicide Concentraat en vul me verder met water. De verhouding is 5% Barbicide op 1 lier water.

mrshighbrow-schoonmaak-planning

Schoonmaakrooster

Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een overzicht gemaakt van de momenten waarop jouw salonruimte en -benodigdheden toe zijn aan De Grote Schoonmaak.

Na elke behandeling

Het desinfecteren van (brow) tools; het reinigen van de behandelstoel met een vochtig doekje; het vervangen van disposables

Dagelijks

Het legen en vernieuwen van afvalbakken en -zakken; het desinfecteren van het watercloset, handcontactpunten (zoals deurklinken, kranen en lichtknopjes), meubilair, vensterbanken en de salonvloer

Wekelijks
Het schoonmaken van deuren, spiegels en glazen wanden

Wanneer nodig

Het desinfecteren van de wanden en het plafond van de behandelruimte, gordijnen, lampen en andere verlichting; het schoonmaken van de ramen.

 

Voorkom Kruisbestuiving

Kruisbesmetting is het verspreiden van bacteriën van het ene product op het andere. In de brow branche kun je kruisbesmetting op verschillende manieren tegenhouden. Namelijk door disposable handschoenen van nitril te dragen (en daarbij elke dag schone bedrijfskleding. Door nooit dezelfde tools te gebruiken voor meerdere klanten, maar deze zoals hierboven genoemd na elke behandeling te ontsmetten. En door gebruik te maken van wegwerpspoolies en/of wegwerpbrushes, zodat elk paar wenkbrauwen en wimpers met een schoon instrument wordt behandeld.

Wanneer Gebruik Je Een Autoclaaf?

Als we nog een stapje verdergaan dan reinigen en desinfecteren, komen we uit op steriliseren. Bij sterilisatie weet je zeker dat alle micro-organismen (bacteriën, sporen en kiemen) worden gedood en het risico op een infectie vermindert. Een autoclaaf is een voorbeeld van een medisch instrument dat wordt gebruikt om apparatuur en tools te steriliseren door middel van stoom. Voornamelijk voor tattoo artists en piercers is dit van belang, maar er zijn ook schoonheidsspecialisten die er gebruik van maken. Mocht je je afvragen of een autoclaaf noodzakelijk is in jouw salon, ga dan na waarmee jouw instrumenten in contact komen. Als dit alleen om de intacte huid gaat, en geen slijmvliezen of niet-intacte huid, dan is het genoeg om je instrumenten ‘gewoon’ te desinfecteren.

mrshighbrow-blogpost-needling

 

Nodig Bij Needling

Schoonheidsspecialisten die aan needling doen, oftewel naalden inzetten om de huid gezonder en gladder te maken, dienen extra op te letten als het aankomt op kruisbestemming. Voor deze beauty liefhebbers geldt: een Dermapen met wegwerpnaaldpatronen is de uitkomst om het risico op kruisbesmetting te verminderen. Daarnaast is het advies aan schoonheidsspecialisten om hoe dan ook met een mondkapje te werken bij pedicure, acne en andere behandelingen waarbij je in aanraking kan komen met bloed, pus en wondvocht. Als jouw treatments daar niet toebehoren, is het misschien niet noodzakelijk maar wel een zekere plus!

 mrshighbrow-blogpost

GGD Vergunning

Als je tatoeëert, piercet of permanente make-up zet, heb je een vergunning nodig van de GGD. Waarom? Omdat er bij deze behandelingen kleurstoffen vrijkomen die microbiologisch en chemisch veilig horen te zijn. Wanneer je aan de hygiënerichtlijnen voldoet, ontvang je een drie jaar geldende vergunning. Na drie jaar ben je verplicht een nieuwe vergunning aan te vragen. Dit geldt ook wanneer je pmu zet zonder pigmenteerpen, zoals met de hairstroketechniek. Meer info: www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Wil je meer weten over hygiëne en Corona? Check www.rivm.nl