Reken Af Met Rugklachten

Mrshighbrow-rugklachten-specialisten-blogpost

De meest voorkomende en vervelende klacht bij wenkbrauwstylisten: rugpijn. Ook Mrs.Highbrow’s owner & founder herself, Ska van Buren, kreeg hiermee te maken en moest toegeven aan het feit ze haar behandelingen niet meer zelf kon uitvoeren. Om jullie brow specialisten hiervoor te behoeden, hebben we al onze adviezen op een rijtje gezet.

- Door Anouk Bruel

Het verhaal van Mrs.Highbrow's Ska

"Ik ben een slecht voorbeeld," aldus Ska, oprichter van Mrs.Highbrow. "Tien jaar geleden begon ik met het zetten van permanente make-up. Ik deed hier diverse opleidingen en cursussen voor. Maar helaas was er tijdens deze trainingen helemaal geen aandacht voor een goede werkhouding. Terwijl dat mijns inziens essentieel is. Sterker nog, wij leerden om dit staand te doen. Schuin naar de klant toegedraaid, en hangend om dicht bij het gezicht te kunnen komen, aangezien de klanten in nogal grote behandelstoelen zaten. Eenmaal iets aangeleerd, leer je dit niet snel af. Dus toen ik eenmaal voor mezelf begon, deed ik het net zo."

MrsHighbrow-founder-blogpost

Ska: "Ik werkte soms wel tien uur achter elkaar, waarbij mijn rug in een rare draai stond, én ik voorover stond gebogen. Het ultieme recept voor het ontwikkelen van een hernia. En ja hoor. Na amper drie jaar had ik zenuwpijn tot in mijn enkels. Ik kon er 's nachts niet van slapen. Ik twijfelde om te stoppen. Zou ik weer teruggaan naar de magazines waarvoor ik eerder werkte? Maar een grote klantenkring laat je niet zomaar in de steek. Bovendien vond ik het werk nog steeds superleuk. Ik heb nog twee jaar zo doorgewerkt, wél inmiddels in een zittende houding. Maar het leed was al geschied. De wervels van mijn onderrug waren al zo beschadigd dat ik nooit meer pijnvrij was."

Uiteindelijk hakte ze de knoop door om helemaal te stoppen met behandelen. "Maar gelukkig heb ik Mrs.Highbrow niet hoeven opgeven. Ik heb nu allemaal fantastische meiden - en een jongen - voor me werken. Mijn dagelijks leven heb ik heel erg moeten aanpassen. Ik kan geen doos meer tillen, zelfs geen boodschappen meer doen. Een hele dag op een beurs ronddwalen kan niet meer, en een dag op de set is too much. En o ja, ik kan geen hakken meer dragen. Dus wees gewaarschuwd. Lees de volgende tips en volg ze op. Zodat jij zo lang mogelijk kunt genieten van jouw fantastische job!"

In gesprek met expert Marian Walraven

Dat een functie als brow of lash specialist lichamelijke klachten kan veroorzaken is een feit. Maar er zijn natuurlijk genoeg manieren om het te voorkomen. En beter voorkomen dan genezen. Want als je eenmaal rugklachten hebt, kan het veel tijd kosten om er vanaf te komen of (erger nog) kunnen klachten in stand blijven. Marian Walraven, ergonoom en arbeidsdeskundige (www.walravenadvies.nl), begrijpt dat specialisten uit deze branche te maken hebben met fysieke klachten door statische belasting; het werk vereist langdurig een voorovergebogen houding. Het is daarom super belangrijk om afwisseling te vinden tussen zitten en staan en om kleine pauzes in te lassen. “Je kunt altijd een mini pauze inlassen. Als een tandarts anderhalf uur bezig is met een behandeling, verwacht je ook niet dat er geen pauze wordt genomen. Sterker nog, als cliënt is het niet eens fijn om zo lang je mond open te houden.”

Massage of sportschool? "De één zal meer aanleg voor rugklachten hebben dan de ander. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan een betere spierconditie. Je moet er als specialist simpelweg voor zorgen dat je je werk aankan. Een massage kan even helpen om de pijn te verzachten, maar je kunt je geld beter uitgeven aan de sportschool dan aan een masseur. Met sterke spieren kom je een stuk verder. ” Dan is het van belang om naar de indeling van je salon te kijken. “Liggen werkspullen te ver weg of is een schap eigenlijk net te hoog ingedeeld? Daar kunnen de eerste klachten al ontstaan.” En qua werkhouding? “Je moet zo redeneren dat je niet met opgetrokken schouders zit. Het gaat er uiteindelijk om dat je ontspannen kan zitten.” Ten slotte is het goed om ook eens naar andere aspecten te kijken. “Kun je het wel goed zien? Heb je genoeg licht, of juist te veel of te weinig? Heb je misschien een bril nodig? Ook dat kan ervoor zorgen dat je steeds dichter naar de klant buigt en in een verkeerde houding terechtkomt.”

Het ideale meubilair

Een werkstoel met verstelbare hoogte is een must-have voor elke specialist. Hierdoor kun je hem altijd in de stand zetten die gemaakt is voor jouw lengte en postuur. Zorg ervoor dat je je voeten plat op de grond kunt zetten en verstel een eventuele rugleuning in de positie waarin jouw onderrug de meeste steun krijgt. Heb je een zadelkruk als werkstoel? Dan zul je merken dat je vanzelf in een actieve werkhouding gaat zitten door de vorm van het zitoppervlak. 

De juiste zittende houding

Je moet goed bij het gezicht van je klant kunnen om een strong brow game te creëren, en dat kan ook zonder je rug al te veel te belasten. Bij zittende werkzaamheden is het advies om 20 tot 30 cm onder ooghoogte en 0 tot 10 cm boven ellebooghoogte te werken. En door niet alleen het puntje van je stoel te gebruiken, maar het hele zitvlak. Een relaxte houding zorgt voor een strak resultaat en zo min mogelijk klachten. Blijf jezelf dus vooral betrappen op een verkeerde houding, dan kun je blijven corrigeren tot het uiteindelijk als ‘vanzelf’ gaat.

Let op: deze afmetingen bieden een goede houvast en kun je gebruiken als uitgangspunt, maar het blijft maatwerk. De daadwerkelijke afstand kan daarom per stylist verschillen. De één is tenslotte anders gebouwd dan de ander. En door de verschillende werkzaamheden is het lastig om in tabellen uit te drukken.

- Werkstoel met verstelbare hoogte
- 20 tot 30 cm onder ooghoogte

- 0 tot 10 cm boven ellebooghoogte
- Gebruik het hele zitoppervlak

MrsHighbrow-blogpost


De juiste staande houding

Als je vanuit een staande houding beautybehandelingen uitvoert, is het goed om op een afstand van 15 cm onder ellebooghoogte te werken. Houd je voeten iets uit elkaar terwijl je staat, strek je onderrug en leun je borst iets naar voren. Niet verder dan 50 cm, zet dan liever een stapje dichter naar de klant. Dat geldt overigens ook als je iets moet pakken. Liever een extra stap zetten, dan je rug moeten draaien.

- Voeten iets uit elkaar
- 15 cm onder ellebooghoogte
- Niet meer dan 50 cm naar voren leunen
- Onderrug gestrekt

Blijf bewegen

Of je nu zittende of staande werkzaamheden uitvoert, probeer elke vijf minuten te bewegen. Al is het maar een paar stappen naar de andere kant van de behandelstoel om een hennapapje klaar te maken of een kopje koffie te zetten. Wat ook helpt is een fijne Spotify-lijst, voor je het weet beweeg je mee op je favoriete nummer.

Onderweg

Ga je met de auto naar je werk? Let dan op de manier waarop je uitstapt. Draai je lichaam en benen tegelijkertijd een kwartslag en zet dan beide voeten op de grond. Gebruik je handen om jezelf omhoog te tillen. Doe dit ook wanneer je instapt. Ga eerst zitten met beide voeten op de grond, en draai daarna een kwartslag de auto in. Ga je op de fiets naar je werk? Good job, dan heb je je dagelijkse beweging al onder de knie. Heb je spullen die getild moeten worden? Doe dit niet als het eigenlijk te zwaar is, maar verdeel het tot je kleinere en lichtere hoeveelheden hebt en maak tussenstops!

 

Te laat: rugklachten...

Hoe naar dit ook is, er bestaat nog een rijtje tips die helpen de pijn te verminderen wanneer de rugklachten er al zijn.

1. Zorg voor voldoende nachtrust
 en de juiste houding. Probeer op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën als je gaat slapen. Zo verlicht je de druk op je rug. Slaap je nu eenmaal het fijnst op je rug, schuif dan een kussen onder je knieën.

2. Ga zoveel mogelijk rechtop zitten met je voeten plat op de vloer.

3. Ga naar de fysiotherapeut. Laat er altijd iemand naar kijken die er meer verstand van heeft. Met de juiste oefeningen kun je op lange termijn rugpijn verminderen. Zoals ze zeggen, geduld is een schone zaak.

4. Blijf bewegen, maar forceer niks. Je lichaam laten rusten zal de rugpijn alleen verergeren. Om snel te herstellen van rugklachten, is bewegen de meest efficiënte manier. Ga elke dag een stukje wandelen, of probeer een yogales en trek wat baantjes in het zwembad dat niet voor niets in de buurt is.

5. Vraag in de sportschool naar geschikte oefeningen om je rugspieren en buikspieren te versterken. Ook de ‘voorkant’ moet worden getraind om rugpijn te verminderen en terugkerende rugklachten te voorkomen.

6. Probeer je zo min mogelijk druk te maken. Stress is simpelweg spanning die zich vastklampt in het lichaam. Hoe meer stress, hoe meer kans op rugpijn, hoe meer rugpijn, hoe erger de stress. Ontspannen is dus belangrijker dan ooit.

Checklist

- Blijf continu bewegen, in ieder geval om de 5 minuten
- Zorg voor een goede kruk
- Ga rechtop zitten met je voeten op de vloer
- Kijk goed naar de indeling van je salon
- Til geen zware dingen
- Let op bij het in- en uitstappen van de auto
- Zorg voor voldoende nachtrust
- Versterk je rug- en buikspieren
- Ga naar de fysiotherapeut bij pijn
- Ga stress zo veel mogelijk uit de weg