Elke Klant Een Topervaring

klant is koning blog Mrs. Highbrow

Een klant een goed gevoel geven, dat doe je toch ‘gewoon’ door een paar amazing brows te creëren? Nee, niet helemaal. Er zijn wat randvoorwaarden die ervoor zorgen dat klanten een aangename ervaring hebben in jouw salon en eerder een goede review achterlaten. Dit zijn de 10 beste voorwaarden om klanten op hun gemak te stellen.

1. Leuk dat je er bent!

Elke klant wil gezien worden. Dus waarom zou je ze niet allemaal een beetje extra aandacht geven? Dat doe je al door ze vriendelijk te ontvangen, vragen om plaats te nemen en een drankje aan te bieden. Zo begint de ervaring van de klant direct bij binnenkomst in plaats van vanaf de behandelstoel.

2. Dat klinkt als muziek...

First things first: zet fijne achtergrondmuziek aan. Probeer bijvoorbeeld de Spotify-lijsten voor koffieclubs. Of zoek op Mrs.Highbrow en luister onze ‘Morning Salon’ en ‘Afternoon Salon’ Spotify-lijst. Geef je schoonheidsbehandelingen? Dan doet spa-muziek het goed.

3. De juiste temperatuur 

Je hebt het klimaat niet in de hand, maar wel de thermostaat van je eigen salon. Is het hoogzomer en staat de zon vol op jouw brow bar te schijnen? Overweeg zonwering of airco. Je wil niet dat jouw klant zich ongemakkelijk voelt omdat er een zweetdruppel op haar wenkbrauw hangt. Hetzelfde geldt voor de winterse dagen. Tocht het nogal door? Geef een dekentje, zodat de klant écht kan ontspannen.

4. Een lekker drankje

Een drankje kan een hoop betekenen wanneer je iemand op zijn of haar gemak wil stellen. Nu is koffie niet in elke situatie even handig. Zeker niet wanneer een klant direct aan de beurt is. Bied daarom standaard een glaasje water aan uit een waterkan met verse munt en limoen. Geef je een klant die nog even moet wachten wel een kop koffie? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goede koffie in huis hebt.  

5. Niet te veel rumoer

Voorkom te veel rumoer. Bij te veel lawaai is het te verwachten dat je klant zich niet volledig kan ontspannen. Geluidsoverlast van werkzaamheden kun je niet voorkomen, maar een juiste inrichting van je salon kan veel goedmaken. Denk aan een goede isolatie, dubbelglas of aparte hoekjes afgeschermd door planten. Zet ook geen radiozender aan waarop om de haverklap wordt gekletst.

6. Let op je lichaamstaal

Als salon owners houden we vaak rekening met de woorden die we gebruiken. Maar wat nog belangrijker is, is onze lichaamstaal. Vooral bij een nieuwe klant is dit hetgeen waarmee je iemand op zijn gemak stelt. Houd je handen en armen ontspannen voor of naast je lichaam. Sla ze in ieder geval niet over elkaar en probeer van je gezicht af te blijven. Neem een zelfverzekerde houding aan, niet ineengezakt. En probeer je lichaamstaal aan te passen aan dat van je klant. Hierdoor bouw je onbewust een sterkere band.

7. Echte aandacht

Dit klinkt vanzelfsprekend. Maar het gebeurt vaak genoeg dat specialisten hun focus niet volledig bij de klant leggen, waardoor hij of zij oncomfortabel wordt. Bijvoorbeeld omdat meerdere specialisten aan het werk zijn en onderling een gesprek voeren. Goed voor de teambuilding, maar niet tijdens behandelingen!

8. Uitleg geven

Je stelt een klant ook op zijn of haar gemak door een uitleg te geven van wat je doet. Wenkbrauwen en wimpers zijn zo zichtbaar dat klanten zich kwetsbaar opstellen door dit aan jou toe te vertrouwen. Vertel ze daarom stap voor stap wat je aan het doen bent. Komt een klant al enige tijd voor dezelfde behandeling? Voel dan zelf aan of uitleg nog nodig is.

9. Niet pushen

Push je klanten niet. Niet om producten af te nemen, niet om een nieuwe afspraak te boeken en niet om een review achter te laten. Er zit een groot verschil in onbewust aanmoedigen en bewust pushen. Dit laatste kan ervoor zorgen dat je klant zich net na de behandeling nog ongemakkelijk gaat voelen. Geef het gevoel dat de keuze bij hem of haar ligt.

10. Ken je klant

Van de ene klant onthoud je haar hele levensverhaal, terwijl je bij de andere klant moeite hebt om een naam te onthouden. Geen zorgen, dat is volkomen begrijpelijk. Controleer vooraf in ieder geval op welke naam de behandeling is geboekt, zodat je weet hoe je de volgende beauty aanspreekt. Daarnaast wil je niet dat je klant continu hetzelfde vertelt in jouw behandelstoel. Weet je van jezelf dat je niet goed bent in het onthouden van informatie? Maak dan een korte notitie bij elke klant, zodat je altijd even kan spieken wie je voor je hebt.