Spot on • Aug 03, 2020

Specialist in de Spotlight: Thao

Thao, oprichtster van Fili Brow in Rotterdam, werd doof geboren en in 2016 gediagnosticeerd met schildklierkanker. Maar niets stond haar in de weg bij het leren van het vak. Haar avontuur begon bij Mrs.Highbrow en volgde al gauw in het openen van een eigen brow bar. Hoe communiceert ze met haar klanten en wat kan ze ons meegeven met haar kijk op de wereld?

Sinds kort gaat het – na tijden van operaties en radioactieve behandelingen – beter met beautyliefhebber Thao. De eerste anderhalf jaar waren het zwaarst. “Ik had geen schildklier meer, en die produceert belangrijke hormonen. Mijn hormoonbalans was compleet verstoord.” Daarnaast kampte ze met huidproblemen en een lage weerstand. Ondanks haar gezondheidssituatie en het feit dat ze het super eng vond, besloot ze in september 2018 een eigen brow bar te openen. Want waarom ook niet?

Tijdens de opleiding tot allround schoonheidsspecialiste viel het Thao op dat het onderdeel wenkbrauwen wat mager werd behandeld. Ze leerde epileren, maar miste de verdieping waarbij je naar de vorm van de wenkbrauw kijkt. Nadat het haar beurt was om model te liggen, en haar volle wenkbrauwen waren veranderd in dunne strepen met kleine wondjes, durfde ze het niet meer aan een ander over te laten. Ze bleef zich afvragen, hoe kan ik dit beter doen?
Thao houdt van uitdaging en is nooit uitgeleerd. Nadat ze met open armen bij Mrs.Highbrow werd ontvangen en de kneepjes van het vak leerde, heeft ze zich ook laten specialiseren in pmu. Haar business is, zeker in deze uitdagende tijd, erg belangrijk geweest. Het gaf haar voldoening te doen wat ze leuk vindt en haar dromen na te jagen. “Ik was nog aan het herstellen, maar wilde niet thuis blijven zitten. Ik haalde continu plezier uit mijn werk, ondanks dat ik zo moe was.” De items die onmisbaar zijn in haar salon? Concealer en tweezers!

“Ik bleef me afvragen: hoe kan ik dit beter doen?”

 

Doordat Thao doof is geboren, kan communiceren wat uitdagender zijn. Emoties aflezen doet ze deels aan de hand van wenkbrauwen. Daarnaast kijkt ze naar iemands karakter, houding en uitstraling om te bedenken wat diegene zou willen. “Ik kan goed liplezen en in het ergste geval kan je in je telefoon typen wat je bedoelt.” Binnen haar klantenbestand heeft ze in ieder geval nooit problemen ervaren. Zelf denkt ze dat dat komt doordat het op haar website staat vermeld en klanten van tevoren weten waar ze aan toe zijn. Maar het heeft vast ook te maken met haar talent.

Klant is koning, daar zijn we het in de brow branche allemaal mee eens. Toch trekt Thao een grens als het om klantvriendelijkheid gaat, en wel bij openingstijden. “Ik krijg vaak verzoeken voor behandelingen buiten mijn openingstijden. Af en toe wil ik het wel doen, bijvoorbeeld als een klant een belangrijke shoot heeft. Maar het is ook de bedoeling dat ik mijn rustmomenten kan pakken.” Dat is ook de reden dat ze zich focust op datgeen waar haar passie ligt: wenkbrauwen. Haar boekhouding laat ze al sinds het begin van haar opening aan een vakkundige over. En sinds een aantal maanden heeft ze een team dat haar social media regelt. Iets dat ze andere brow specialisten aanraadt. “Als je ergens geen verstand van hebt, investeer er dan in.”

Als er één klant is die Thao echt is bijgebleven, is het degene die ze bij een koffiezaak had aangesproken om model te zijn voor haar video. Na de opnames raakten ze aan de praat over hun herstel. Zij had een beroerte gehad waarvan ze moest revalideren en Thao was nog aan het herstellen van haar ziekte. “Later kreeg ik een bericht over hoe ik haar heb geïnspireerd en dat ze ook een eigen business was gestart. Zo bijzonder.”

 

Het beste advies dat ze ooit heeft gekregen rondom haar onderneming is just do it, do not be afraid’. En nog belangrijker: je bent nooit alleen. Thao is redelijk gevoelig voor stress en weet hoe belangrijk het is om niet alles zelf te doen. Haar tip is om collega’s en andere ondernemers gewoon om hulp te vragen. “Zie het als het behalen van je rijbewijs. Nadat je bent geslaagd, begint het avontuur pas. Net als wanneer je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

“Als je ergens geen verstand van hebt, investeer er dan in”

 

Toekomstplannen schuift de brow goeroe nog even voor zich uit. Momenteel geniet ze dag in dag uit van hoe het loopt. “Dat mijn brow bar succesvol is, toont aan dat mijn harde werk ondanks de tegenslagen zijn vruchten heeft afgeworpen.” En dat harde werken heeft ze niet zomaar van iemand. Thao haalt inspiratie uit haar moeder, die haar geboorteland Vietnam heeft moeten ontvluchten en opnieuw is gestart in België. Een land waar ze de taal niet sprak en de cultuur niet kende. Ze heeft er het beste van gemaakt, iets dat de Rotterdamse ook altijd zal blijven doen.

www.filibrow.com