How to • Aug 04, 2020

Van Zelfstandige Naar Leider

MrsHighbrow_salon_eigenaar_
Je bent begonnen als Brow Stylist en nu is het tijd voor de volgende stap. Je opent je eigen salon en de groei van je bedrijf gaat goed. Zo goed dat je extra kracht nodig hebt, maar iemand die je niet kent aannemen in je kostbare bedrijf, is best wel eng. De leiding nemen over jezelf dat heb je wel onder de knie, maar hoe zorg je dat je salon soepel verloopt met één of meerdere werknemers erbij? Hier wat tips and tricks.

Wees niet bang om iemand aan te nemen

Bij het uitbreiden van je team wil je natuurlijk de perfecte kandidaat voor jouw salon kiezen. Het aannemen in de beauty industry is wat persoonlijker, omdat de service die jij aanbiedt op persoonlijker niveau is. Hierdoor wil je liever zorgvuldig zijn met het sollicitatiegesprek, want je nieuwe werknemer moet passen bij jou en jouw salon.
Neem je tijd met het sollicitatieproces. Wat er goed uitziet op papier hoeft niet in de praktijk goed te zijn en andersom. Dus zorg dat je bijvoorbeeld eerst door middel van een telefoon afspraak een beetje kan peilen over de sollicitant.

Als je een goed gevoel hebt over de telefoon, nodig ze dan uit voor een gesprek. Als dat ook goed verloopt vraag of ze op een mannequin een bepaalde behandeling kan doen en vanuit daaruit kan je een proefperiode opstellen waarin je kijkt of diegene past in je salon.

Geef een net afgestudeerde brow specialist ook een kans als ze op persoonlijk niveau goed bij je salon past. Juist in het begin kan deze persoon van jouw best practices leren, omdat hun mind/geest/brein nog vormbaar is. Plus hoe kan iemand ervaring opdoen als diegene nog geen kans heeft gekregen om ervaring op te doen?

Luister naar je personeel

Nu jouw rol een shift neemt binnen jouw bedrijf is het belangrijk dat je weet wat er gaande is. Sta open voor feedback en moedig je personeel aan om vragen te stellen, hun mening te geven en laat hen zien dat je luistert. Dit kan je doen door maandelijkse een-op-eengesprekken te houden waarin de voortgang van jouw werknemer wordt besproken en er doelen worden gesteld die samen gaan met de maandelijkse doelen.

Natuurlijk zijn deze meetings niet de traditionele op kantoor besprekingen. Maak het wat informeler door lekkere hapjes en drankjes toe te voegen aan de meeting. Zo hangt er al een meer een relaxte sfeer.

Blijf innovatief


In de beauty industrie veranderen trends seizoensgebonden al dat niet dagelijks. Wat nu een trend is, kan morgen alweer tacky zijn. Daarom is het belangrijk om goed de trends in de gaten te houden, zodat je als salon daar zo snel mogelijk op kan inspelen en op de hoogte bent als (potentiële) klanten erom vragen. Daarbij zorg dat je een omgeving creëert waar je werknemers zich veilig voelen om eventueel nieuwe ideeën geven.

Verbeter jezelf

Een leider zijn maakt je niet automatisch perfect. Het is oké om fouten te maken en wees ook niet bang om dat te laten zien aan je team. Hoe sterk je ook bent om je salon te leiden, sluit je eigen minpunten niet uit. Het is belangrijk dat je weet wat ze zijn en aarzel niet om de mensen met wie je werkt te vragen wat je kan verbeteren. Je ziet niet altijd waar je eigen tekortkomingen zijn, zorg er dan voor dat je er elke dag aan werkt.

 

Coach in plaats van eisen

Als baas wil je dat alles soepel en overzichtelijk verloopt. Om je team de dingen te laten doen die jij wilt, kan het zijn dat het eisen van een taak kan leiden tot minder betrokken team. Start met je personeel te coachen over hoe zij een een taak (beter) kunnen uitvoeren in plaats van een taak op te eisen. Het laat zien dat je bereid bent om de tijd te nemen voor hun persoonlijke groei.

Walk the talk

Wees een voorbeeld van je eigen visie, teamwaarden en richtlijnen. De ethische beslissingen die jij dagelijks neemt, zullen van invloed zijn op jouw team en uiteindelijk de norm vormen binnen de werkcultuur. Houd er dus rekening mee dat wat jij doet of toestaat, de norm bepaalt binnen je team.

Dit geldt ook voor hoe schoon en netjes jouw salon eruit ziet. Zorg dat alles van het moment dat een klant de salon binnenkomt alles schoon opgeruimd is. Dit is een reflectie van jouw leiderschap en zo zet je ook de standaard voor je klant.

Van zelfstandige naar een ervaren leider gaat natuurlijk niet in een dag. Wees geduldig en houd ook in je achterhoofd dat er niet één manier is om jouw team van brow specialisten te leiden. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, een goed functionerend bedrijf met veel succes.