SALON • Sep 14, 2021

Wat Staat Er Op Het Menu?

Mrs.Highbrow salon menu behandelingen

Onderdeel van het takenpakket als owner van een brow bar of beautysalon is om je menukaart te bepalen. Hoe beslis je welke behandelingen je gaat aanbieden? Dit zijn de vier stappen die je moet doorlopen om je menukaart op te stellen. Van begin tot eind.  

Stap 1. Kijk naar de behandelingen die je leuk vindt

Allereerst is dit het moment om na te denken over wat je écht leuk vindt om te doen. Naar welke behandelingen kijk je uit? Van welke behandelingen krijg je de meeste energie en van welke behandelingen de minste? Welke services gaan je gemakkelijk af en bij welke moet je veel moeite doen om een gewenst resultaat te krijgen? Beantwoord deze vragen voor jezelf en onthoud: doe geen dingen die je niet leuk vindt om te doen of waar je geen talent voor hebt. Het is niet erg om toe te geven dat niet alles op je lijf geschreven staat! 

Stap 2. Kijk naar de behandelingen die rendabel zijn

Als je voor jezelf hebt bedacht welke behandelingen het best bij je passen, kijk je of deze behandelingen ook rendabel zijn. In eerste instantie kost alles geld, omdat je in een cursus en bijbehorende producten moet investeren. Maar uiteindelijk moet het je inkomen vormen. Hoe beter de behandeling bij je past, hoe sneller je er waarschijnlijk in bent of wordt. Tijd is geld, dus dat komt goed uit. Daarnaast is het van belang om de juiste producten te vinden om een zo rendabel mogelijke behandeling aan te bieden. Zo moet je de producten fijn vinden om mee te werken en gaat je voorkeur naar korte inwerktijden. Heb je voor je gevoel behandelingen gekozen die relatief het minst opleveren? Kijk dan of je ze kunt combineren en probeer de combi te promoten in je salon en op je socialmediakanalen. Om maar even een voorbeeld te noemen: een bovenlip waxen terwijl Brow Henna intrekt, is voor beide een win-win, toch? 

    Stap 3. Denk aan je doelgroep

    Houd bij het bepalen van je menukaart de doelgroep in je achterhoofd. Is er in jouw omgeving daadwerkelijk vraag naar de behandelingen die je in de eerdere stappen hebt gekozen? Kan de stad waar jij je wil vestigen nog een goede wimperstyliste gebruiken en staan ze te popelen om hun brows te laten doen? Richt jij je op jongere vrouwen, mannen of op ouderen? En heb je daar twee keer over nagedacht? Je kunt nog strategisch overwegen om je menukaart te richten op 65-plussers. We hebben nu eenmaal te maken met vergrijzing. En er is genoeg bewijs dat deze doelgroep geen geldzorgen heeft én bereid is om geld uit te geven. Ook aan beauty behandelingen. Zolang je maar bij jezelf en je passie blijft, op welke doelgroep je je ook gaat richten.

    Stap 4. Blijf je menukaart vernieuwen

    Het houdt niet op. Ook wanneer je je behandelingen hebt bepaald, is het zaak om jezelf zo nu en dan af te vragen of dit nog steeds jouw ultieme menukaart is. Of om er na een tijd een nieuwe behandeling aan toe te voegen. Er zijn jaarlijks nieuwe brow- en beauty trends op komst en de wensen van je klanten kunnen natuurlijk veranderen. Hoe je tot nieuwe behandelingen komt? Ga op onderzoek uit bij andere salons. Probeer zelf een behandeling uit en voer de factuur van deze behandeling op als onkosten. Het is immers zakelijk onderzoek. Daarnaast houd je Instagram in de gaten voor nieuwe trends, bezoek je (digitale) beurzen en check je het cursusaanbod binnen jouw branche. Ondertussen neem je poolshoogte bij je huidige klanten om uit te pluizen of ze nieuwsgierig zijn naar behandelingen die nog niet op je menukaart staan. Je kunt dit face to face vragen of doe het middels een Instagram poll. Als dat zo is, sta jij ervoor open om aan te horen om welk behandeling(en) dit gaat.