HEALTH • Oct 15, 2023

De Grote Mrs.Highbrow Rug- En Nek Klachten Enquête

Mrs.Highbrow Rug, Nek en Schouderklachten

Omdat wij de gezondheid van onze community belangrijk vinden, hebben we afgelopen zomer een enquête onder ruim 2000 (wenkbrauw)specialisten gehouden. En wat blijkt? 70% heeft last van rugklachten. Het goede nieuws? Hoe eerder je maatregelen neemt, hoe minder groot de kans is op uitval. 


Door Desi van Dijk

Als wenkbrauw-of wimperspecialist zit of sta je vaak lang in dezelfde houding, wat voor spanning, belasting en klachten in je lichaam kan zorgen. Afgelopen zomer hebben wij een enquête afgenomen om te kijken hoeveel specialisten hier last van ervaren. En wat bleek? Het is erg slecht gesteld met rug-, schouder- en nekklachten van beautyspecialisten. “Het is goed om aandacht aan dit onderwerp te besteden," merkt een respondent op. ”Ik ken zó veel specialisten met klachten"

Liza Gliner, die in opdracht van Mrs.Highbrow de enquete heeft afgenomen, vond de cijfers ook schrikbarend

“Ik wist dat dit een erg fysiek beroep is, maar dat daar ook zó veel klachten bij komen kijken had ik niet verwacht. Je ziet vaak alleen maar foto’s van de mooiste wenkbrauwen en wimpers, maar er is te weinig aandacht voor alle nek-, schouder- en rugklachten die daarvan het gevolg kunnen zijn.”

Ruim 50% van de ondervraagden ervaart al na 1 tot 2 jaar klachten

Zo kwam uit de enquête naar voren dat een goede 70% van de ondervraagde specialisten last heeft van rugklachten. 66% heeft daarnaast last van nekklachten en 50% ervaart schouderklachten


Liza: “De klachten bleken veel meer gevolgen voor de respondenten te hebben dan ik in eerste instantie dacht. De ondervraagden hebben niet alleen last van hun lichaam, maar ook van stress over de vraag of ze de behandelingen wel kunnen blijven uitvoeren.”

Misgelopen Inkomsten

Specialisten die net beginnen hebben vaak al snel klachten. Ruim 50% van de ondervraagden geeft aan na 1 tot 2 jaar al klachten te ervaren. Daarbij geeft 16% aan dat ze door de gevolgen van nek-, rug- en/of schouderklachten inkomsten zijn misgelopen.

 “Mijn lichaam heeft niet alleen last van deze klachten, maar mijn portemonnee moest daar ook een tijdje onder lijden," geeft een ondervraagde specialist aan. "Ik had zo'n last dat ik een aantal weken moest halveren in de behandelingen die ik kon doen.”

"Een Hele Dag Op Een Beurs Ronddwalen Kan Niet Meer En Een Dag Op De Set Is Too Much."

Mrs.Higbrows oprichter en CEO Ska ondervond ook aan den lijve wat het is om rugklachten te krijgen door het werk als wenkbrauwspecialist

 

Dertien jaar geleden begon Ska als PMU-specialist, maar ze hield het werk helaas niet lang vol. “Ik werkte soms wel tien uur achter elkaar, waarbij mijn rug in een rare draai stond, én ik voorover stond gebogen. Het ultieme recept voor het ontwikkelen van een hernia, maar ik het had zo geleerd tijdens de korte opleiding."
Na amper drie jaar begonnen de rugklachten al. “Met uitstralende zenuwpijn tot in mijn enkels; ik kon er 's nachts niet van slapen.”

Ska twijfelde om te stoppen. Zou ze weer teruggaan naar de journalistiek waarin ze eerder werkzaam was? Maar een grote klantenkring laat je niet zomaar in de steek. “Bovendien vond ik het werk nog steeds superleuk,” aldus Ska. "Ik heb nog twee jaar zo doorgewerkt, wél inmiddels in een zittende houding. Maar het leed was al geschied. Een van de tussenwervelschijven in mijn onderrug was al zo beschadigd dat ik nooit meer pijnvrij was.”

 

Uiteindelijk hakte ze de knoop door om helemaal te stoppen met behandelen. “Maar gelukkig heb ik Mrs.Highbrow niet hoeven opgeven. Ik heb daarna jaren gewerkt met fantastisch personeel, en zo heb ik de salons kunnen aanhouden, totdat we in 2021 de keuze maakten om ons alleen nog op de ontwikkeling van producten te focussen."

 

“Mijn dagelijks leven heb ik wel heel erg moeten aanpassen. Ik kan geen doos meer tillen, zelfs geen zware boodschappen meer doen. Een hele dag op een beurs ronddwalen kan niet meer en een dag op de set is too much. En o ja, ik kan geen hakken meer dragen.” 

"Sinds ik mijn rug train en regelmatig stretch, is de pijn aanzienlijk minder"

Wees De Klachten Voor


Als we vragen aan de specialisten wat ze op dit moment tegen de klachten doen is het vooral paracetamol slikken, balsem of olie gebruiken of af en toe een bezoekje aan de fysio brengen. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat je dit allemaal voor bent. Een paar tips.

 • Als specialist moet je zorgen dat je je werk aankan. Het is daarom belangrijk dat je goed in vorm bent (het liefst zonder klachten). Met sterke spieren kom je namelijk een stuk verder. Op de vraag wat specialisten preventief doen, zegt een respondent: “Sinds ik sport en mijn rug train en regelmatig stretch, is de pijn aanzienlijk minder”

   

 • Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende pauzes neemt, omdat constant in dezelfde houding werken belastend is voor jouw lichaam.
   

 • Last but not least: een goede werkhouding. Uit de enquête kwam naar voren dat 84% van de respondenten geen specifieke training heeft gevolgd gericht op een ergonomische werkhouding of lichaamsmechanica. Terwijl jouw lichaam en houding zo belangrijk zijn. Zit je met je schouders opgetrokken? Slecht! Liggen jouw spullen te ver weg of te hoog? Funest! 

De Juiste Houding

Werken in de juist houding is dus van vitaal belang. En als het mogelijk is met jouw werkzaamheden wissel je een zittende houding af met een staande. Maar wat is dan een goede houding?

Staand Werken


 • Zorg dat je voeten altijd iets uit elkaar staan. 
 • Houd je onderrug gestrekt (dus niet gebogen), trek je buik in en je borst iets naar voren. 
 • Als je iets moet pakken wat verder dan 50 cm ligt, dan kun je beter verstappen in plaatas van uitreiken. Verstap ook liever in plaats van uit je rug te draaien.
 • Houd je schouders ontspannen, trek ze niet op en zorg dat je je ellebogen dicht langs je lichaam houdt. 
 • Beweeg of verstap elke 5 minuten.


Klachten rugklachten enquete mrs.Highbrow

Zittend Werken


 • Werk 20-30 centimeter onder ooghoogte. 
 • Houd je onderrug gestrekt (dus niet gebogen en niet hol), trek je buik in en je borst iets naar voren. 
 • Je knieën hebben een hoek van 90 graden, je voeten staan plat op de grond.
 • Werk net iets boven ellebooghoogte. 
 • Houd je ellebogen ontspannen langs je lichaam.
 • Probeer elke 5 minuten een iets andere houding aan te nemen. 

Tips Om Klachten Te Verminderen


Heb je helaas al klachten aan je nek, schouder of rug, dan is het verstandig om je klachten serieus te nemen en te bespreken met de huisarts. Of maak een afspraak met een fysiotherapeut of chiropractor. En neem de volgende tips ter harte. 

1. Zorg voor voldoende nachtrust en de juiste houding. Probeer op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën als je gaat slapen. Zo verlicht je de druk op je rug. Slaap je nu eenmaal het fijnst op je rug, schuif dan een kussen onder je knieën.

 

2. Blijf bewegen, maar forceer niks. Je lichaam laten rusten zal de rugpijn alleen verergeren. Om snel te herstellen van rugklachten, is bewegen de meest efficiënte manier. Ga elke dag een stukje wandelen, of probeer een yogales en trek wat baantjes in het zwembad.

 

3. Vraag in de sportschool naar geschikte oefeningen om je rugspieren en buikspieren te versterken. Ook de ‘voorkant’ moet worden getraind om rugpijn te verminderen en terugkerende rugklachten te voorkomen.

 

4. Geen stress! Hoe meer stress, hoe meer kans op klachten, en hoe meer klachten, hoe erger de stress. Ontspannen is dus belangrijker dan ooit.