Wat is de ergste nachtmerrie van elke browstylist? Juist! Dat je klant een allergie ontwikkelt na een henna brow treatment. Dat wil je niet op je geweten hebben. Gelukkig kan je dit heel makkelijk voorkomen: voer een patch test uit. Altijd. Bij elke nieuwe klant.
IN DIT ARTIKEL
Wat zit er eigenlijk in Brow Henna?
Vaak denken mensen dat wenkbrauwhenna volledig puur is. Helaas niet waar; pure henna zou betekenen dat het uren in moet trekken, met een roodbruine afdruk als resultaat. Denk maar aan de henna waar handen vaak mee worden versierd in oosterse landen.
Daarom zijn er pigmenten aan brow henna toegevoegd om het poeder de mooie koelbruine kleuren te geven en ervoor te zorgen dat het lang op de huid blijft zitten.
Een van de toegevoegde ingrediënten is p-fenyleendiamine (ppd). Hoewel het er maar heel weinig (0.8 tot 1.6%) in zit, kan het toch vervelende huidklachten veroorzaken. Dat is de reden dat je áltijd een patch test moet uitvoeren bij een klant die voor het eerst henna brows wil.
Voor de patch test gebruik je bij voorkeur een van de donkere tinten, zoals Ash Brown of Raven (omdat hier het hoogste percentage ppd in zit). Ook als je eigenlijk van plan bent om de wenkbrauwen met een lichte tint te gaan verven.
Wat is een patch test?
Een patch test is een methode om te ontdekken of een beautyproduct of ingrediënt wel of geen allergie uitlokt op de huid.
Bij een patch test breng je een kleine hoeveelheid brow henna op de huid van je klant aan. Dit doe je meestal achter het oor of op de binnenkant van de arm. Deze plekjes zijn vergelijkbaar met het gezicht en kunnen dus goed weergeven wat de reactie op henna zal zijn op hun brows.
Moet dat nou echt?
“Maar moet dan elke klant eerst helemaal langskomen in de salon voor een patch test?” Ja, eigenlijk wel. Hoewel we ook begrijpen dat dit lang niet altijd mogelijk is.
PRO TIP: is het voor een klant niet mogelijk om van tevoren langs te komen voor een patch test? Beng de wenkbrauwen alleen in shape, of gebruik een regular verf, zoals Hybrid Brow Dye. Tijdens de behandeling kun je meteen de patch test afnemen, zodat jouw klant de volgende keer zeker weet dat ze tegen henna kan.
Patch test: zo ga je te werk
- Bereid een donkere kleur brow henna.
- Breng een stip aan op de binnenkant van de elleboog of achter het oor.
- Laat 15 tot 20 minuten intrekken.
- Verwijder de wenkbrauwhenna met een wattenschijfje met water.
En dan?
- Als er tijdens de patch test een reactie optreedt, spoel dan onmiddellijk en was het gebied met water en zeep. Deze klant kan duidelijk niet tegen brow henna.
- Treedt er binnen 48 uur na de patch test geen reactie op, zoals roodheid, een branderig gevoel of jeuk? Dan kan de henna veilig worden gebruikt.
Geen garantie voor de toekomst.
Helaas is een negatieve patch test (de klant is niet allergisch) is geen garantie tegen toekomstige allergieën. Soms wordt iemand na verloop van tijd alsnog allergisch voor een bepaalde stof. Ook om die reden: nooit vaker dan eens in de 6 weken Brow Henna gebruiken.
Daarnaast is het goed om eens in de zoveel tijd de patch test te herhalen. Is iemand al jaren klant bij je, een krijg ze eens in de 6-8 weken Henna Brows? Voer elke 8-12 maanden opnieuw een patch test uit. Better safe than sorry!
Dus..
Wenkbrauwhenna is GEEN pure henna.
Voer bij elke nieuwe klant een patch test uit.
Een patch test is geen garantie tegen toekomstige allergieën.