De Patch Test & Henna Brows: Zó Belangrijk

Mrs.Highbrow patch test brow henna brows

Regelmatig denken specialisten dat ze de patch test, oftewel allergietest, voor een Henna Brows behandeling wel kunnen overslaan. Niet verstandig! Want het is de enige manier om een allergie te voorkomen - hoe weinig dit ook voorkomt. Maar ook bij het aanbrengen van Hybrid Dye is een patch test belangrijk. 

Een patch test is een methode om te ontdekken of een beautyproduct of ingrediënt wel of geen allergie uitlokt op de huid. Zeker wanneer je met Brow Henna of Hybrid Dye gaat werken is een patch test zeer belangrijk om uit te voeren. Brow Henna kan in zeldzame gevolgen namelijk een vervelend contactallergie geven. En door een patch test uit te voeren, sluit je dit uit. Een patch test is dus zeer belangrijk en sla deze stap daarom zeker niet over!

Allergisch Voor PPD

Mrs.Highbrow Brow Henna is weliswaar een product op basis van natuurlijke henna, er zijn wel kleurpigmenten aan toegevoegd om de Brow Henna een mooie tint te geven. Dit stofje heet PPD (P-fenyleendiaminetoegevoegd). Het is in zeer laag percentage aanwezig in Brow Henna. PPD zit eigenlijk in alle wenkbrauwverf, dus ook in Hybrid Dye en PowerStain, maar ook in haarverf. 


Sommige mensen zijn allergisch voor PPD, met nare gevolgen. Een zeer geïrriteerde huid en soms zelfs blaren. Een patch test kan dit voorkomen. Bij klanten die al weten allergisch voor PPD te zijn, mag je nooit brow henna gebruiken. Bij de overige klanten die voor het eerst Henna Brows krijgen, doe je altijd eerst een patch test. 


Patch Test: Zo Ga je Te Werk

Vraag mensen een paar dagen voor hun behandeling langs te komen voor een patch test. Je kunt het ook doen als ze toch in de salon zijn, bijvoorbeeld tijdens het shapen van de wenkbrauwen. De volgende keer kun je dan gewoon de henna brow behandeling toepassen, zonder voorafgaand een patch test, als ze niet allergisch blijken.

  1. Bereid een donkere kleur Brow Henna, bij voorkeur Ash Brown of Raven, zelfs als je eigenlijk een lichtere kleur Brow Henna wil gaan gebruiken. In de donkere kleuren zit namelijk het hoogste percentage PPD, dus zit je zeker safe.

  2. Breng een stip Brow Henna aan op de binnenkant van de elleboog of op de pols.

  3. Laat 15 tot 20 minuten intrekken.

  4. Verwijder de Brow Henna met een vochtig wattenschijfje met water.

  5. Als er in de tussentijd een reactie optreedt, spoel dan onmiddellijk af en was de huid met water en zeep. Deze klant kan duidelijk niet tegen brow henna.

  6. Treedt er binnen 48 uur na de patch test geen reactie op, zoals roodheid, een branderig gevoel of jeuk? Dan kan de brow henna veilig worden gebruikt. 

Geen Garantie Voor De Toekomst

Een patch test is helaas geen garantie tegen toekomstige allergieën. Soms wordt iemand alsnog allergisch voor een bepaalde stof. Bijvoorbeeld doordat deze persoon te vaak henna brows neemt. Wij adviseren om die reden de behandeling niet vaker dan eens in de 5 weken te herhalen.

Elke Keer Een Patch Test?

Moet je elke keer voor een brow henna treatment een patch test doen? Gelukkig niet! Eens in de 6-12 maanden is voldoende. Tenzij er is iets is veranderd qua gezondheid van een klant. Is iemand erg ziek geweest en heeft deze persoon daardoor een verzwakt immuunsysteem? Dan kun je vatbaarder zijn voor allergieën. Een extra patch test kan dan geen kwaad. Bij twijfel is het sowieso verstandig om een patch test te doen. Better safe than sorry!

Wanneer Nog Meer Geen Henna Of Hybrid Brows?

Een patch test is een duidelijke indicator of je wel of geen henna of hybrid brows kunt aanbieden aan een klant. Maar soms is er niet eens een patch test nodig om het niet te doen. Het gaat dan om de volgende bevallen.


1. Zwangerschap Of Borstvoeding

Het is onverstandig om tijdens een zwangerschap Henna Brows toe te passen. Het kan zeker geen kwaad voor het ongeboren kind, maar je moet er niet aan denken dat een zwangere vrouw een allergisch reactie krijgt, waar meer kans op is als gevolg van hormonen en een hogere gevoeligheid. Bij een henna allergie wordt er dikwijls hormoonzalf voorgeschreven. Geen fijne combi met een zwangerschap. Om diezelfde reden raden we Henna Brows ook af als een vrouw borstvoeding geeft.


2. Een Onrustige Huid

Heeft iemand een geïrriteerde huid, wondjes of acne rond de wenkbrauwen? Dan zijn Henna Brows af te raden. Een beschadigde huid is namelijk vatbaarder voor een allergisch reactie. 


3. Net Voor Een Zonvakantie

Na een Henna Brows behandeling moet de zon en zonnebank gedurende 48 uur worden vermeden. Zon op henna brows kan namelijk een allergie uitlokken. Klanten mogen dan dus niet vol in de zon met hun vers gezette Henna Brows, maar dienen deze te beschermen door in de schaduw te blijven. Na die 48 uur de henna brows beschermen met een spf, hoewel de kleur hier wel eerder door zal vervagen. 

Wat Als een Klant Tóch Allergisch blijkt?

Heel soms bouwt iemand een allergie op. Dus ondanks dat jij een paar maanden eerder nog een patch test hebt gedaan, blijkt een klant toch ineens allergisch. Dit is natuurlijk heel erg vervelend voor de klant, en het kan jou als specialist slapeloze nachten bezorgen.

Belt een klant jou om te zeggen dat ze een allergie heeft, of denkt ze dat ze dat heeft? 


  1. Raak niet in paniek. Toon je medeleven en vraag haar of hem om een foto te mailen.

  2. Bij de minste twijfel: adviseer deze klant om diezelfde dag nog naar de huisarts te gaan. De huisarts zal waarschijnlijk een hormoonzalf of -crème voorschrijven. 

  3. Probeer jouw klant nog dezelfde dag terug te bellen om te vragen hoe het bij de huisarts was. 

  4. Ook in de volgende dagen houd je nauw contact. Hiermee toon je interesse en het is voor jezelf fijn om te weten hoe het met hem of haar gaat. 

Hopelijk is jouw klant snel van die vervelende klachten af. Daarna mag deze klant nooit meer henna brows of hybrid brows helaas....