BUSINESS • Aug 31, 2021

Zo Krijg Jij Een Sterrenzaak

Reviews stars blog

Steeds vaker delen mensen hun ongezouten mening online. Gevraagd en ongevraagd. En die mening kan bepalend zijn voor de boekingen in je salon. Dus, hoe ga jij om met reviews en hoe zorg je ervoor dat je positieve reviews blijft ontvangen? 

In de meeste gevallen laten klanten pas een review achter als ze ofwel een extreem positieve ervaring hebben, ofwel een negatieve ervaring. Het grootste gedeelte van je klanten – dat gewoon tevreden is – zal minder snel een review achterlaten. Je kunt klanten gerust vragen om er een te plaatsen. Zeker als ze ‘gewoon’ tevreden zijn en tot de doelgroep behoren die er zelf niet zo snel achteraangaan. Maak het ze daarom zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld door een QR-code op je balie te leggen die jouw beauty na de behandeling kan scannen.
Een positieve recensie gekregen op Facebook, Google of een ander medium? Reageer hier altijd op. Je klant heeft de tijd genomen om de review achter te laten, dus is het wel zo netjes om hiernaar te kijken. Op positieve reviews reageer je dat je het leuk vindt om te horen, in de stijl waarop je ook op mailtjes en Instagram reacties reageert. 

Kun je klanten vragen een review te verwijderen?

Maar soms ontvang je een negatieve recensie van een klant die je niet zag aankomen. Online is het nu eenmaal makkelijker om te zeggen wat je denkt en om daar nog een schepje bovenop te doen. Klanten vragen om een review te verwijderen is even andere koek dan klanten vragen om een recensie te schrijven. Elke ervaring is er nu eenmaal een die je moet respecteren. Ook al vind jij het gezeur dat iemand boos is omdat er in jouw ogen één haar te veel is verwijderd, het zit deze klant blijkbaar hoog. Ga in ieder geval nooit openlijk in discussie. Dus heb je een nare Google of Facebook review ontvangen? Spreek je waardering uit voor de moeite en schrijf dat je contact opneemt om samen tot een oplossing te komen. Bel deze klant op en nodig haar uit om nog een keer terug te komen op jouw kosten. Een negatieve recensie schaadt jouw reputatie en kost je uiteindelijk geld. Dus het is belangrijk om tijd te besteden aan een ontevreden klant. Met een beetje geluk verandert de ervaring van je klant van een negatieve naar een positieve, nadat je contact hebt opgenomen, en verwijdert hij of zij de negatieve beoordeling. 

Catch it before it’s online

Beter is het natuurlijk om negatieve ervaringen te ondervangen voordat ze online komen. Neem je klant na een behandeling altijd mee naar een grote spiegel om het resultaat te bekijken en vraag of hij of zij er blij mee is. Daarna stuur je een - automatische - mail om je klant te bedanken voor het bezoek en om te vragen de behandeling te beoordelen. Er zijn speciale boekingssystemen die hierin voorzien, zoals Salonized. Het voordeel is dat deze review enkel zichtbaar is voor jou en dus niet openbaar. Tenzij je er zelf voor kiest om deze openbaar te maken op jouw website. Handig, want op deze manier zorg je ervoor dat een negatieve klant zijn of haar frustratie direct na de behandeling kan uiten. Zodat jij de kans krijgt om tot een oplossing te komen voordat ze haar ongenoegen via sociale media doet.

Houd rekening met fake reviews

Natuurlijk gaan we uit van het goede, maar er zijn mensen die weleens een valse review achterlaten. Bijvoorbeeld concurrenten die potentiële klanten bij jou weg willen houden. Heb jij het idee dat je te maken hebt met een valse recensie? Dan is het altijd goed om zelf een reactie achter te laten waarin je laat weten dat je niet bekend bent met deze persoon en hem of haar vraagt contact met je op te nemen om eventuele misverstanden op te helderen. Daarnaast kan je de review rapporteren als ongepast. Op naar een berg mooie recensies!