Start je eigen brow bar: tips & tricks

MrsHighbrow eigen browbar beginnen

 

Je eigen brow of beauty bar beginnen. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? We hebben de 12 belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet. En Ska van Mrs.Highbrow vertelt hoe zij bijna tien jaar geleden begon.

 Door Anouk Bruel

Mrshighbrow-blogpost


1. Zorg ervoor dat je amazing bent

Slechte reviews kun je niet gebruiken, zeker niet wanneer je net start. Dus voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je kwalitatief goed werk levert. Volg extra cursussen wanneer je nog weinig ervaring hebt en blijf oefenen op modellen, bijvoorbeeld met mensen uit je eigen omgeving. Vrienden en familieleden staan vast klaar om jou te helpen een professional te worden. Maak daar gebruik van en doe zoveel mogelijk ervaring op.


2. Bedenk een originele naam

Kies voor een naam die dichtbij je staat, makkelijk te onthouden is voor jouw klanten en ook nog aantrekkelijk klinkt. Want een saaie naam, is een slechte naam.

Zorg ervoor dat de naam nog niet in gebruik is en kijk ook of de domeinnaam nog vrij is. Dit is de URL oftewel de link naar jouw website. Door meteen te checken - bijvoorbeeld op www.hostnet.nl - of het überhaupt mogelijk is, voorkom je teleurstellingen.

Less is more. Houd de naam kort, maar krachtig. Maak in één klap duidelijk waar je voor staat. Ook al mag het in eerste instantie nog wat vraagtekens oproepen, er moet wel een verband zijn.

Doe precies wat de concurrent niet doet. Er staan inmiddels tientallen salons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met overeenkomende woorden. En wanneer jouw (domein)naam heel erg op dat van een ander bedrijf lijkt, zullen klanten flink moeten googelen om bij jou uit te komen. Dat geldt ook voor nogal algemene termen als Brow Bar of Mooi. Probeer daarom origineel te blijven, zodat jouw naam sneller indruk maakt, blijft hangen en makkelijk vindbaar is.

Brainstorm met anderen. Zo kom je erachter of jouw naam logisch en pakkend is. Wanneer je je bedrijf met browfriends of andere specialisten opricht, kun je er onderling over sparren. Mocht je het in je eentje op je nemen, maak dan weer gebruik van je eigen kring om tot een sprankelende naam te komen. Schrijf alle mogelijkheden op en bekijk ze op een later moment opnieuw. Welke naam is het meest blijven hangen?


3. Maak een afspraak bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Laten we het wel volgens de regels doen. Alle ondernemingen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de KvK. Dit kost eenmalig € 50. Je kunt online een afspraak maken nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld op de website. Heb je geen idee wat je bij bepaalde onderdelen van het online formulier moet invullen of heb je nog een heleboel onbeantwoorde vragen over bijvoorbeeld financiën? Do not worry beauty, de werknemers van de KvK helpen graag om deze zaken voor jou te verduidelijken.


4. En de Belastingdienst dan?

Je krijgt vanaf nu ook te maken met de Belastingdienst. Hiervoor hoef je je niet apart in te schrijven. Als je je hebt ingeschreven bij de KvK, word je automatisch ingeschreven bij de Belastingdienst. Je ontvangt na je afspraak dus een KvK-nummer en een btw-nummer (voor je belastingen). Ieder kwartaal betaal je 21% omzetbelasting en eens per jaar inkomstenbelasting. Houd hier rekening mee en zet een gedeelte van je omzet hiervoor apart.

Mrshighbrow-blogpost


5. Ontwerp een logo

Nu je naam vaststaat en je officieel bent ingeschreven, is het tijd om een logo te ontwerpen. Er zijn een heleboel bureaus die staan te springen om je hierbij te helpen. Denk goed na over hoe je het voor je ziet en durf feedback te geven. Jouw mening telt. Een logo is niet voor niets een onderdeel dat je voor een langere tijd wilt kunnen gebruiken. En dan niet alleen door de hoeveelheid werk die erin wordt gestopt, maar ook voor de herkenbaarheid van jouw bedrijf. Struin wat af op Pinterest en Instagram om inspiratie op te doen. Zo is Mrs.Highbrow ook bij haar logo gekomen. Ska, de eigenaresse, scrolde door Instagram toen ze op het profiel van the talentvolle Canadees Jason Vandenberg (@jason_vandenberg) terechtkwam. Ze werd enthousiast van zijn werk en stuurde hem gewoon een berichtje. Al gauw was de lettering van Mrs.Highbrow een feit. De illustratie die bij het logo hoort, is ontworpen door de creatieve Ingrid Bockting. Overigen is dat niet altijd zo geweest. Mrs.Highbrow begon met een heel ander logo, maar vond het na vier jaar tijd voor een restyling.

Mrshighbrow-blogpost

Het logo van Mrs.Highbrow, ontworpen door de Canadese Jason Vandenberg.

MrsHighbrow-blogpost

Het eerste logo, waarmee Mrs.Highbrow in 2010 begon.


6. Begin met social media

Zorg ervoor dat je bestaat. Dat doe je niet alleen door een salon te openen, maar ook door ervoor te zorgen dat klanten je kunnen vinden. Begin alvast een Facebook- en Instagramaccount om je eigen werk op te delen. Dit is het beste visitekaartje dat je klanten kunt geven. En hoe vaker klanten jouw profiel bezoeken en leuk vinden, hoe eerder jij naamsbekendheid opbouwt.

MrsHighbrow-salon-blogpost


7. Vind een geschikt pand

Het kan zijn dat je van plan bent om behandelingen aan huis aan te bieden. In dat geval heb je al een geschikt pand gevonden, you lucky bastard. In alle andere gevallen zul je opzoek moeten gaan naar een locatie. Als je een pand gaat huren, houd er dan rekening mee dat je vaak 3 maanden borg betaalt, wat nogal een investering is. Ook krijg je te maken met alle bijkomende rekeningen, waaronder gas en licht, gemeentebelastingen, telefoon en internet. Als je alleen bent, is het daarom vaak voordeliger om een stoel te huren in een andere salon. De kosten voor zo’n stoel verschillen per stad, en vaak ook weer per buurt. In Amsterdam wordt soms wel €100 per dag gevraagd. Maar in andere steden in Nederland kun je ook prima terecht voor €30 tot €75 per dag.

MrsHighbrow-blogpost


8. Bepaal jouw menukaart

Welke behandelingen ga je aanbieden en voor welke prijs? Wees realistisch en bedenk dat je er wat aan moet overhouden. Zet alle kosten op een rijtje en houd onder andere rekening met: de inkoopprijzen van de producten die je gebruikt en de 21% btw die je over elke behandeling moet afdragen aan de belastingdienst. Maar vergeet ook niet de huur, gas en licht en internetkosten. Zo kun je berekenen hoeveel behandelingen je per maand moet doen om in ieder geval de kosten te dekken. Een goede richtlijn is dat je €1 per minuut vraagt. Werk je vanuit huis en woon je niet in de randstad? Dan kun je ook denken aan €0,75 tot €0,80 per minuut. Begin in ieder geval niet te laag. Want als klanten eenmaal gewend zijn om een bepaalde prijs voor een behandeling te betalen, zullen ze een forse verhoging niet accepteren. Wel kun je werken met introduciekortingen of andere tijdelijke discounts, als je nog bezig bent met het opbouwen van een klantenkring. Vermeld dan duidelijk op de menukaart de normale prijs én de aanbiedingsprijs, zodat je - als de zaken goed gaan lopen - probleemloos naar de eigenlijk prijs kunt gaan.


9. Live in 3… 2… 1...

Een website live zetten met jouw domeinnaam. www.strato.nl en ww.mijndomein.nl zijn voorbeelden van websites waar je een domeinnaam kunt kopen. Maar dan ben je er nog niet. Hoe ga je jouw website vormgeven en vullen met informatie? Je kunt ervoor kiezen om een platform te nemen waarop je dit zelf kunt doen. Wix en Wordpress bieden zulke platformen. Je begint dan als het ware met bestaande templates waarin je jouw browmazing stuff kunt zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een website te laten bouwen. Deze kosten liggen een stuk hoger, maar dan heb je wel een op maat gemaakt systeem.


10. Koppel een boekingssysteem

Om te voorkomen dat jouw telefoon de hele dag rinkelt en je je afspraken moet bijhouden in een papieren agenda, kun je een online boekingssysteem aanbieden op je website. Eentje zoals Salonized. Dit is een software die vrijwel alle administratie kan overnemen. Namelijk een agenda met boekingen, kassasysteem en klantenbeheer. Je betaalt een bepaald bedrag per maand, afhankelijk van hoeveel medewerkers er in jouw salon werken en dus geboekt kunnen worden. Het alles-in-1 pakket begint bij € 29 per maand. Maar je kunt er ook voor kiezen om losse onderdelen te nemen voor € 15 per maand. Scheelt jouw weer werk, dat je waarschijnlijk liever steekt in het stylen van wenkbrauwen en lashes.

Meer info: www.salonized.com. Op hun site lees je overigens ook een leuk artikel over Mrs.Highbrow. Klik hier om het te lezen.


11. Sluit verzekeringen af


Browtention please. Als er iets is waar je nog rekening mee moet houden als beauty specialist, is het dat je je goed moet verzekeren.

Een aansprakelijkheidsverzekering is noodzakelijk. Er zijn namelijk een heleboel zaken waar klanten jou aansprakelijk voor kunnen stellen. Bijvoorbeeld wanneer iemand uitglijdt in jouw salon, als er toevallig net een beetje water is gemorst. Of erger nog, als er iets misgaat tijdens de behandeling.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je onverwachts ziek wordt, een ongeval krijgt of door lichamelijke klachten je functie niet meer kunt uitoefenen, is deze verzekering je absolute reddende engel. Want of je nu tijdelijk of langdurig uit de running bent, de arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor een inkomen. Wat je ook kunt doen, is zelf vanaf het begin een potje aanmaken voor dit soort onvoorspelbare momenten.

Een inboedelverzekering. Als je een eigen salon opent, is het verstandig om jouw pareltje te laten verzekeren voor zaken waar jij geen invloed op hebt. Mocht je te maken krijgen met lekkage, brand, diefstal of vandalisme, dan weet je zeker dat je daar een vergoeding voor krijgt.

MrsHighbrow-blogpost


12. Zoek een boekhouder

Omdat jij straks elk kwartaal btw-afdracht doet en elk jaar aangifte moet doen, is het belangrijk dat je je zaken perfect in orde hebt. Daar kun je het best een boekhouder voor in de arm namen, zodat je jij volledige aandacht op je salon kunt richten. Een boekhouder kost je als zzp'er tussen de € 500 en €1000 per jaar, afhankelijk van je zelf nog doet of uitbesteedt. Wil je je boekhouding zelf doen? Schaf dan een online boekhoudprogramma aan. Download als naslagwerk ook het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Hier staan alle belastingregels in die je moet weten om correct je boekhouden en belastingaangiftes te doen.


En hoe is Mrs.Highbrow begonnen?

Mrs.Highbrow is in 2010 opgericht door Saskia (Ska) van Buren. "Ik werkte op dat moment als freelance copywriter en eindredacteur voor magazines als Glamour, Marie Claire en Cosmopolitan. Een superleuke job, maar ik deed het inmiddels zeventien jaar en wilde er iets bij doen. Ik liet zelf altijd mijn wenkbrauwen doen met permanente make-up en vond het super intrigerend. Het leek me zo gaaf om dat ook te leren. Maar dan alleen voor de wenkbrauwen. Want het was me al opgevallen dat er op dat moment nog zo weinig aandacht was voor brows. Op de covers van de magazines waarvoor ik werkte stonden de mooiste modellen, prachtig in de make-up. Maar aan de wenkbrauwen was weinig zorg besteed. Gek, want juist brows maken of breken je look. Daarbij werd pmu er op dat moment nog vaak bij gedaan door schoonheidsspecialisten. Dat moest anders. Ik wilde een stijlvolle salon gefocust op wenkbrauwen. De naam Mrs.Highbrow was dan ook snel gevonden. Ik deed cursussen bij Irma Hulscher en Ecuri Cosmetics, en ging aan de slag in een kamertje vanuit huis. Ik maakte zelf een website via Blogspot, maakte een Facebook-pagina - Instagram bestond nog niet - en begon met adverteren via Google Adwords."

Mrshighbrow-blogpost

Ska: "Overigens durfde ik dit amper te vertellen aan collega's, haha. Permanente make-up had destijds nog een heel ordinair imago en mensen uit mijn omgeving vonden het niets voor mij. Maar ik vond het juist een uitdaging om iets te gaan doen wat ver buiten mijn comfortzone lag. Zeker omdat ik hierin een niche had gevonden. Nog niemand die dit deed: een salon voor alléén wenkbrauwen beginnen. Om die reden liep het dan ook snel storm in de salon. Juist omdat ik me focuste op één ding, dachten mensen: dan moet ze er wel goed in zijn. En zo is dat ook: hoe meer kilometers je maakt, hoe beter je ergens in wordt. Dus vind jouw sterke punten en focus je daar ook op. Vind jij het zetten van wimpers bijvoorbeeld maar gepriegel? Ga hier dan ook niet aan beginnen. Vind je threaden het leukste wat er is? Skip het waxen en maak van epileren met draad jouw specialiteit."